De waterbuffel of karbouw (Bubalus bubalis) is een groot rund. Het is de bekendste en meest wijdverbreide soort uit het geslacht van de Aziatische buffels (Bubalus).

Waterbuffel in VietnamDe waterbuffel heeft een schofthoogte van 1,5 tot 1,9 meter en een lengte van 2,40 tot 3 meter. De staart is 60 tot 100 centimeter lang en borstelig op het uiteinde. Hij heeft een grijszwarte, dunne vacht met lange haren. Het onderste deel van de poten is soms vaalwit tot op de knieën. Volwassen dieren zijn echter bijna naakt. De huid is donkergrijs. De stieren hebben grote hoorns die maanvormig naar achteren buigen. De hoorns hebben diepen groeven en kunnen tot twee meter overspannen. De buffel heeft in totaal 32 tanden. Bovenaan heeft het geen hoek- en snijtanden, maar wel 6 voorkiezen en 6 kiezen. Volwassen buffels kunnen 300 tot 1200 kg zwaar worden. De mannetjes zijn meestal zwaarder dan de vrouwtjes.

In het wild komt het dier voor in India, Nepal, Thailand en Cambodja. Daarnaast wordt de karbouw veel als werkdier gehouden, bijvoorbeeld voor het ploegen van een sawah, met name in Azië, Zuid-Amerika, Noord-Afrika en Europa. De voorouders van buffels leefden waarschijnlijk in Zuid-Azië, van India tot Indochina.

_DSC7237Waterbuffels leven van gras en bladrijke watervegetatie. Ze grazen 's morgens en 's avonds, af en toe ook 's nachts. In het heetste deel van de dag zoeken ze modder op om af te koelen en zich te beschermen tegen insecten. Waterbuffels hebben geen territorium. Koeien en hun kalveren leven in kuddes van ongeveer dertig buffels. Jonge stieren blijven ongeveer tot hun derde jaar bij de kudde. Daarna vormen ze groepen van circa tien exemplaren met andere jonge stieren.

In Europa (voornamelijk Italië) worden buffels gehouden voor het produceren van melk en in mindere mate voor het vlees. De gestremde melk is de traditionele grondstof voor de Italiaanse Mozzarella. Buffelvlees wordt tegenwoordig steeds populairder, omdat het minder cholesterol bevat dan gewoon rundvlees. Het is caloriearm en bevat vele mineralen die ook een verlagend effect hebben op de totale cholesterolspiegel.